Zajímavosti z baltských ostrovů: Bornholm na konci 2.světové války

Když jste na Bornholmu, ani by vás nenapadlo, že i tudy někdy v minulosti prošla válka. V letošním roce to bude 70 let od ukončení okupace Bornholmu.

Když jste na Bornholmu, ani by vás nenapadlo, že i tudy někdy v minulosti prošla válka. V letošním roce to bude 70 let od ukončení okupace Bornholmu. Bornholm byl strategicky důležitý vzhledem ke své poloze uprostřed Baltského moře. V dubnu roku 1940 jej obsadila německá armáda a protože se v závěru války nechtěla vzdát, byl ostrov 7. a 8. května 1945 bombardován ruskou armádou. Nejvíce byla bombardováním zasažena města Ronne a Nexo, přičemž v Nexo bylo z devíti set domů zničeno nebo poškozeno více než 850. Ruská armáda zůstala na ostrově od května 1945 až do dubna 1946, kdy se ostrov vrátil zpět k Dánsku. Poničená města byla obnovena, Nexo bylo postaveno v původní podobě a na náměstí byla vybudována šestiúhelníková kašna, kde na každé ze stran je vytesána jedna z důležitých událostí: "Nexo královské město 1346, vypáleno Lüubeckými 1510, vydrancováno Švédy 1645, rozšíření přístavu 1879, bomrardováno Rusy 1945, kašna darována bankou 1946".

Později, v období "studené války", byla poblíž Nexo vybudována 70 metrů vysoká betonová věž, která obsahovala množství antén, radarů a jiné techniky určené ke sledováné elektronické komunikace ve "východním bloku". Bylo to jedno z klíčových pracovišť NATO a to byl jeden z důvodů, proč byl Bornholm na seznamu míst, která měla být v případě konfliktu mezi NATO a Sovětským svazem napadena jako první. Po skončení "studené války" nebyla věž dále využívána a od roku 2012 je přístupná jako vyhlídková věž a zároveň je v ní kavárna a muzeum historie Bornholmu.

Takže je vidět, že ani život na tak idylickém místě, jako je Bornholm, není v průběhu dějin bezpečný.

 

Autor: Marek Dostál | středa 20.1.2016 8:08 | karma článku: 10,79 | přečteno: 568x