Marek Dostál

Zajímavosti z baltských ostrovů: síla počasí

18. 01. 2016 8:52:07
Ostrovy v Baltu jsou sice severněji, než naše země, ale jejich podnebí je díky moři mírnější, než u nás, přesto jednou za čas i na tyto ostrovy dorazí extrémní počasí.

Ostrovy v Baltu jsou sice severněji, než naše země, ale jejich podnebí je díky moři mírnější, než u nás, tedy v létě nejsou extrémní horka a v zimě nejsou extrémní zimy. Ale jednou za čas i na baltské ostrovy dorazí výjimečné počasí. V květnu 2010 jsem navštívil ostrov Öland a před koncem téhož roku přešla přes ostrov sněhová bouře. Ale ne ledajaká. Na plochém ostrově větru nic nestojí v cestě, proto tři dny intenzivního sněžení spolu s neustávající vichřicí, způsobily, že ostrov byl zavalen sněhem a doslova uvězněn v závějích. Silnice nebylo možné udržovat průjezdné, vytvářely se několikametrové závěje. Nejodlehlejší části ostrova byly po uklidnění bouře nedostupné ještě skoro týden, než se podařilo závěje prorazit. Hned následující léto, v červenci 2011, se nad jižním Švédskem vytvořila intenzivní bouřka, která v noci přešla přes druhý ze švédských ostrovů, ostrov Gotland. Meteorologické radary zaznamenaly během několika hodin nad Gotlandem přes 30000 blesků! Celou noc byl celý ostrov bez elektřiny a bouře doprovázená opět silným větrem napáchala velké škody, především poškozené střechy domů. Gotland jsem navštívil v září téhož roku a počasí bylo přívětivé, stejně jako celý ostrov.

A z ostrova Gotland je také záběr z webkamery. Město Visby, mimochodem jedno z nejkrásnějších, která jsem navštívil, pokryl sníh.

Webkamera: http://www.webbkameror.se/webbkameror/visbystoratorget/index.php

Autor: Marek Dostál | karma: 9.46 | přečteno: 324 ×
Poslední články autora